WAKTU PALING SESUAI UNTUK PUBLISH ENTRY BLOG - SISHAWA DESIGN
test banner

Hot

2.11.17

WAKTU PALING SESUAI UNTUK PUBLISH ENTRY BLOG

Sebaik saja selesai menulis blog kadangkala aku menjadi was-was samada ingin terus menekan butang Publish atau tidak. Terdetik di hati, BILAKAH WAKTU YANG PALING SESUAI UNTUK PUBLISH ENTRY BLOG? Inilah persoalan yang sering bermain di dalam fikiran aku ketika itu.



Di sebabkan mahu sebuah jawapan yang boleh membantu untuk aku buat keputusan, maka aku luangkan sedikit masa mencari info yang berkaitan dengan bantuan Mr.Google.

Dari banyak-banyak artikel yang ku baca, aku amat tertarik dengan perkongsian yang di berikan oleh pihak KISSmetrics. KISSmetrics merupakan sebuah website yang menyediakan analisa statistik untuk membantu para peniaga dan pemilik website dalam  bidang bisnes online masing-masing.

Antara info yang ku dapat daripada website tersebut adalahseperti di bawah ini....

1- BILAKAH PENGUNJUNG SERING MEMBACA BLOG?
Jawapannya : WAKTU PAGI


2- GOLONGAN MANAKAH SUKA MEMBACA BLOG PADA WAKTU MALAM?
Jawapannya : LELAKI


 3- BILAKAH HARI YANG PALING TINGGI BLOG DI BACA?
Jawapannya : ISNIN



4-  BILAKAH WAKTU YANG PALING RAMAI PEMBACA DI BLOG?
Jawapannya : 11 PAGI


Jika melihat panduan bilakah masa yang sesuai untuk publish entry blog untuk Google, jawapannya adalah seperti di bawah.

Hari terbaik,... ISNIN - JUMAAT

 Masa terbaik,.... 9- 11AM
Semoga perkongsian ini dapat membantu sedikit sebanyak untuk para bloggers di luar sana.


16 comments:

  1. mcm mrs pip pun perasan, kalau isnin hingga jumaat, mmg readers tinggi, dan komen pun byk...tp kalau hujung minggu, memang boleh nampak kurang readers...and time yg sesuai kalau mrs pip sekitar jam 10 pafgi hingga jam 2 petang ... apapun, thanks sharing awa.

    ReplyDelete
  2. Terina kasih sis awa . Peekobgsian yg bermanfaat

    ReplyDelete
  3. Terina kasih sis awa . Peekobgsian yg bermanfaat

    ReplyDelete
  4. Okay dah dapat jawapan. Lepas ni bolehlah publish bersesuaian dengan masanya

    ReplyDelete
  5. Nak waktu yg lebih tepat boleh rujuk Google analytics..

    ReplyDelete
  6. wahh, baru tau. boleh apply laa nanti. ni post suka hati je... hehe

    ReplyDelete
  7. kan sis hawa...betul tu. bagus perkongsian ni

    ReplyDelete
  8. thanx awa!berguna sungguh perkongsian awa ni!

    ReplyDelete
  9. betul tuu...klu tgk memg time pv naik

    ReplyDelete
  10. oooo info yang bagus, tapi weekend je ada masa ruang n peluang untuk update blog...

    ReplyDelete