Assalamualaikum kawan-kawan..

Kali ni sis nak ajar pula macamana nak buat kotak tulisan yang ada scrollbar macam yang sedang sis gunakan sekarang ni. Kotak macam ni cukup bagus kalau kita nak letak ayat yang panjang-panjang.

Nak tahu caranya macamana? Jom ikut step by step macam yang sis dah sediakan kat bawah tu.. 

1- Login ke akaun Blogger >> Dashboard >> New Post

2. Klik Html (sebelah compose) dan masukkan ayat di bawah ini ke kotak Html tersebut.

<div style="background:#f4b1d8; width:380px; overflow-x:hidden; overflow-y:scroll;padding:10px; height:100px; "> Tulis ayat di sini </div>

3- Gantikan perkataan Tulis ayat di sini dengan perkataan sendiri

4- Save and Publish!

***
WARNA BIRU >>> Warna latarbelakang scrollbox
WARNA HIJAU >>> Tinggi dan Lebar scrollbox


8 comments

  1. dah try..macam best..tapi nak tukar kaler background scroll box tu x reti..tq share info

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tukar kaler kod mudah je.. pergi ke http://www.color-hex.com/ dan pilih kaler mana yg berkenan. pastu gantikan pada bahagian color code tu ya

      Delete
  2. oo camtu. kena guna program kod la ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kena guna kod html.. mudah je ni :D

      Delete
  3. Banyak kegunaan scrollbox ni... thanks for sharing sis...

    ReplyDelete