Fungsi Sitemap Dan Cara Memasangnya Pada Blog - SISHAWA DESIGN

Hot

25.2.17

Fungsi Sitemap Dan Cara Memasangnya Pada Blog

Apakah itu Sitemap? Jawapannya sudah terang dan nyata, maksud 'Site' adalah  tapak/tempat. Manakala maksud 'Map' pula adalah peta. Jadi apabila di gabungkan Sitemap mebawa maksud 'peta untuk sesebuah tempat @ kawasan dan semestinya tempat/kawasan yang di maksudkan adalah sesebuah blog atau website.

Blog ini turut di lengkapi dengan Sitemap dan awak boleh klik DI SINI untuk melihatnya secara live. Sitemap sudah cukup sinonim dengan sesebuah website namun ia belum di gunakan sepenuhnya lagi oleh para blogger. 

Sebenarnya fungsi Sitemap ini cukup bagus kerana ia dapat membantu para pembaca menjelajah seluruh isi blog kita dari awal sampai akhir dengan mudah. Selain itu Sitemap sangat mesra SEO hingga dapat membantu enjin carian (Google contohnya) untuk index blog kita. Mudah cakap kebarangkalian mesin pencari menjumpai blog kita adalah lebih tinggi dengan adanya Sitemap.

Cara untuk memasang 'Sitemap' ini pada blog juga cukup mudah. Apa yang perlu awak lakukan hanyalah... 

1- Buat satu halaman baru (new pages) yang bertajuk SITEMAP, klik pada bahagian Html, copy and paste code di bawah ini ke dalam halaman pages dan gantikan link blog sis (yang berwarna merah) dengan link blog awak sendiri. 

<script src="https://cdn.rawgit.com/mowdot/mysitemap/master/sitemapku.js"></script>
<script src="https://rosbirumuda.blogspot.my/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

Cara untuk lebih jelas boleh rujuk gambar yang telah sis sediakan di bawah ni....

Setelah siap, tekan Publish. SIAP!

8 comments:

 1. tq for sharing... nnti nak cek blog.. dh ltk blm sitemap..rsanya zmn dlu2 dh letak..tp sjk blogspot bertukar wajah (x mcm zmn 4-5 thn lps) mmh dh x godek2 semua ni..

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama2.. lepas ni boleh godek tgk kalau takde boleh cepat2 letak

   Delete
 2. Dulu dah try buat cam x jadi jerr, nanti nak ikut cara ni... banyak lagi nak belajar pasal tips blogging ni

  ReplyDelete
  Replies
  1. memang ada cara lain utk buat sitemap tapi sis rasa cara ni paling cepat dan senang :)

   Delete
 3. Replies
  1. sis buat guna cara ni sampai sekarang.. alhamdulillah jadi. nti cuba lg ya

   Delete